-En miljon fick aldrig födas-

  Sedan Sverige fick fri abort 1 januari år 1975 har en miljon aborter skett. 1 miljon människoliv har aldrig fått känna den lycka som det egentligen är att leva. 1970-talets slagord ”abortion should be a legal and rare”, abort ska vara tillåtet men sällsynt” har med tiden runnit ut i sanden. De som förespråkar fri abort i dagens debatt har glömt bort vad en abort egentligen innebär. Att döda ett människoliv är det någonsin rätt? Att se döden som utväg för att du har slarvat med preventivmedel, är det rätt? Vad är det som skiljer människa från djur? -själen. När får människan själen? Den är ju inte något som växer fram. Den måste alltså funnits med från första början, från det att ägget blir befruktat. Därför är abort att döda.

   Ännu värre blir det när Sverige för debatten – fri abort. Som innebär att kvinnor från andra länder ska få komma till Sverige och utföra abort. Samtidigt som vårt land för ett abortförebyggande projekt i miljonklassen, vilket till på köpet fått stor kritik när det visats sig att det har misslyckats. Detta är verkligen dubbelmoral och inte minst ett stort misslyckande, vår kära regering. De flesta av oss vet att en graviditet börjar med ett samlag. Då är det rimligt att förutsätta att han eller hon är beredda att ta sitt ansvar för sina handlingar och konsekvenserna av dem. Det är inte rimligt att ”betala” med en annan individs liv. Anser man sig vara mogen att ha sex bör man också vara mogen att ta följderna.

   Vem är det som bestämmer att ”cellklumpen” bara är celler ena veckan och två veckor senare är det ett foster?  ”- Unga kvinnor idag ser alltför lättvindigt på abort.” Är ett påstående som kommer från tre gymnasietjejer från Geergymnasium i Norrköping, under en intervju med Sveriges Radio Östergötland 2005-05-19. Visst är det så att det tafatta stöd och den lilla information kvinnor får idag påverkar till ett val man kanske egentligen inte vill. Här anser jag att man kan hjälpa dessa kvinnor på ett helt annat sätt. Skänka resurser, gå ut i skolor med information. Information som inte bara riktar sig till tjejer utan också till killar, där man får reda på konkreta konsekvenser av de olika val som kan fattas. Att var fjärde graviditet slutar i abort kanske inte är så konstigt… när det ses som den enda utvägen. När det som egentligen skulle vara bland dem självklara valen blir till något som upplevs nästintill omöjligt- att behålla barnet. Varför satsa resurser på att göra aborter när man istället kan lägga pengar på att hjälpa dessa kvinnor?

   Men om en kvinna skulle bli gravid i följd av en våldtäkt, hur ska man då göra? För dessa kvinnor kan svaret tyckas självklart. För visst finns det situationer då alla lösningar innebär svåra kompromisser och steg vid sidan av etiska principer. Men barn som är resulterade i en våldtäkt bär självklart ingen skuld i det. Lika sant är det som sanningen i att ett barn eller en vuxen som oönskat blev till har fullt människovärde, så som ett önskat barn. Annars skulle en oönskad människa ha lägre värde än andra… och så är det ju inte. En kvinna i en situation som blivit oönskat gravid behöver mycket omtanke och stöd- oavsett vilket beslut hon fattar, om graviditeten ska fullbordas eller avbrytas. Generellt innebär ett val att det finns fler möjligheter att välja mellan. I denna fråga har många kvinnor svårt att se fler möjligheter än att göra abort, när alla andra val har krympts ihop och nästan ses som omöjliga.

   Det är här resurserna behövs, resurser som kan användas i kommunala så väl som ideella verksamheter som rör detta område. Dessa medel kan förslagsvis användas till att ge information i skolor och till personlig hjälp i varje enskilt fall. – Ge mer stöd och hjälp till gravida kvinnor. – Ge dem möjlighet att fatta ett genomtänkt beslut som går att leva med.

 

                                                                                                         -Johanna Sten-

 Källförteckning; www.abortkyrkogard.com, www.jatilllivet.se, www.dn.se, www.aftonbladet.se

Kommentarer
Postat av: ricky

underbart, kunde inte säga det bättre själv :P hehe

2006-08-06 @ 12:18:56
Postat av: Johanna

haha tack du martin:P det va väl det ja visste;)

Postat av: Anonym

bra att du står upp johanna!

2006-08-06 @ 19:13:17
Postat av: Johanna

tack jonatan.- det där skrev ja i skolan. haha kan du tänka dej?:D

2006-08-06 @ 19:51:44
URL: http://johannasten.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback