ekonomi!



bild


att vara ekonomisk och ha koll på sina pengar är långt ifrån att vara snål. genom att ha lite extra koll på pengarna kan man tjäna in många tusenlappar och på sätt få pengarna att räcka längre och till att investera i och köpa nödvändiga/roliga saker, eller varför inte börja placera pengar i olika fonder/aktier?


men för att lyckas krävs det att man lägger en grund. mitt tips för att få perspektiv är att börja med:

1. Köp en mapp/pärm där du stoppar in dina kvitton+ kontoutdrag. Skriv tydlig titel: "Inköp från "dagens datum" till "datumet om en/två månader." I mappen ska du alltså samla alla dina kvitton (glöm inte kontoutdragen!) så att du får med alla kontantuttag, under två månader.

på så sätt ser du vad du lägger mest pengar på.

2. Skapa sen ett dokument i din dator med rubriker som beskriver de utgifter du har.
tex: Mat, kläder, vitvaror, resor/bensin/busskort/taxi... osv. Här fyller du i den information du har efter de två månaderna.

3. Nu kan du börja fundera på vad du vill förändra i din ekonomi. Lägg upp en budget som du kan jobba efter. Förändra på så vis din ekonomi på det sätt du vill ändra den på!


EXTRA!
Tänk efter hur mycket pengar du vill lägga undan varje månad! (för spara är det bästa som finns! roligt att ha en liten buffert, inte minst nödvändigt vid oväntade händelser) och låt "sparakontot" vara det konto som du gör den första överföringen till varje månad, (efter att du betalat räkningarna såklart!)


LYCKA TILL!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback