Regeringen måste ta ungdomsarbetslösheten på större allvar!




Var fjärde svensk ungdom under 25 år är arbetslös. Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat innebär det att Sverige har näst högst ungdomsarbetslöshet bland unionens 27 medlemsländer. Att Sverige inte tar bättre hand om sina unga är rent ut sagt ovärdigt. Forskning visar på tre förklaringar till de höga arbetslöshetssiffrorna; höga ingångslöner, strikt arbetsrätt och alltför teoretisk yrkesutbildning. Vi unga kristdemokrater har länge verkat för att komma tillrätta med just dessa faktorer, det säger Mattias Svensson, ekonomiskt-politisk talesman, och Aron Modig, skolpolitisk talesman i ett uttalande.

- KDU står bakom Regeringens beslut om sänkt arbetsgivaravgift för personer mellan 18-25 år. Detta sänker företagens kostnader för att anställa unga människor och underlättar åtminstone lite för unga att få in en första fot på arbetsmarknaden.

- KDU anser att Regeringen omedelbart måste göra någonting åt LAS. De bistra effekterna av LAS är nämligen att vi unga får lämna våra arbeten först, oavsett hur välutbildade och flitiga vi är. En sådan ordning håller inte. KDU kräver därför att Regeringen omedelbart hörsammar vårt förslag om att arbetsgivare, oavsett vad facket säger, skall få undanta tio anställda från turordningsreglerna.

- KDU anser att många yrkesutbildningar måste avteoretiseras. Det krävs en tydligare uppdelning mellan teoretiska och praktiska utbildningar. Det är viktigare att de elever som läser ett yrkesförberedande på gymnasieskolan är fullt anställningsbara efter studenten än att de läst en massa teoretiska kurser som de ändå har ett relativt litet intresse för. Antalet lärlingsutbildningar bör också utökas, avslutar Mattias Svensson och Aron Modig.


håller du med?

www.kdu.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback