Ska skatten på alkohol sänkas?

Jag har länge funderat på vad jag som kristdemokratisk tjänsteman kan göra för att sprida kristdemokratin utan att trampa över gränsen som tjänsteman. igår beslutade jag mig för att en gång i veckan ta upp en samhällsaktuell fråga och publicera vad KDU egentligen tycker om detta. Det här är frågor som människor mailat in till oss på rikskansliet,  frågor som ungdomar funderat över, och saker du också tänkt på men inte haft möjlighet att fråga. Skulle en fråga dyka upp som du funderar på får du mer än gärna skriva upp den i kommentarsfälten så svarar jag så fort jag hinner:)! Först ut är: Ska skatten på akohol sänkas?



KDU vill att målet för alkoholpolitiken ska vara att minska totalkonsumtionen. För det behövs en aktiv politik men också en omfattande attitydförändring. Alkoholkonsumtionen har på bara 10 års tid ökat dramatiskt, i dagsläget verkar det skett en utplaning vilket får ses som något positivt. Den ökande resandeinförseln tillsammans med en högre försäljning för Systembolaget är några av orsakerna till den stegrade konsumtionen på senare år. Idag kan resenärer som fyllt 20 år medföra s mycket sprit de vill från annat EU-land till Sverige, så länge de kan motivera att det är avsett för eget bruk. KDU vill inte sänka några skatter på alkohol. Ofta hörs i debatten att sänkta alkoholskatter skulle minska svartspriten, KDU tror inte att det är så enkelt. Det finns en tydlig koppling mellan tillgång och konsumtion som vi inte kan blunda för.
Alkohol och ökat våld går hand i hand. Ca 75 % av alla våldsbrott sker under påverkan av alkohol. Enligt brottsförebyggande rådet är dessutom rattfylleri bland ungdomar. Minst 200 000 barn i Sverige med en missbrukande förälder. I en undersökning genomförd av Socialstyrelsen säger svenska studenter att
alkoholkonsumtion är det största problemet på universitetsområdena, till och med större än sexuella
trakasserier, stöld, vandalism och diskriminering. Alkohol som missbrukas får trista konsekvenser helt enkelt.

KDU vill att:
Förebyggande arbete, så som diskussionsgrupper samt bra och relevant alkohol, narkotika och
tobaks (ANT)-undervisning på skolorna får ökade resurser.
Ideella organisationer från exempelvis Nykterhetsrörelsen utnyttjas som resurs i skolans
ANT-undervisning.
Folköl enbart ska få säljas på Systembolaget.
Föräldrarnas roll som förebilder när det gäller dryckesvanor erkänns och att skolorna
uppmuntrar ”föräldraöverenskommelser” om att inte köpa ut alkohol till sina barn eller
erbjuda sina barn alkohol hemma.
Införselkvoterna för alkohol återgår till de nivåer de var på vid EU inträdet.
Skatten på alkohol är kvar på den nivå den är idag.
I alla kommuner ska det finnas stödgrupper till barn med missbrukande föräldrar.
Uppmuntra till ”vita zoner” i livet såsom i trafiken under graviditet och i skolan.

Kommentarer
Postat av: Dag Elfström

Det där är ju gamal information. Beslutet om folköl är i vart upphävdt, det är jag ganska säker på - RM 2006 vill jag minnas.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback